Conducere

Locţiitorul Comandantului

Căpitan-comandor Jaime BARON

În 1989 căpitanul-comandor de marină Jaime Baron a absolvit Academia Navală a Spaniei după 5 ani de învățământ militar. De origine este din Madrid (Spania).

Fiind Ofițer de Război de Suprafață, a comandat nava cu rolul de înlăturare a minelor marine denumită „Sil” și a fost îmbarcat timp de 14 ani pe multe nave de suprafață precum distrugătoare, bărci rapide de patrulare, corvete, vânătoare de mine, transportatoare, nave amfibii și nave de culegere informații. La bordul navelor a lucrat în principal ca Ofițer Executiv, Șef al Operațiilor și Șef al Sistemelor de Comunicații și Informatică (SCI).

La finalizarea cursului de Șef de Stat Major în 2003, a fost numit în funcția de Șef de Stat Major al forțelor navale spaniole de contracarare a minelor timp de doi ani.

Din 2015 până în 2017 a fost șeful Centrului de Evaluare și Certificare din Cartagena (EVACART), responsabil cu certificarea navelor și submarinelor înainte ca acestea să poată fi întrebuințate în operațiuni.

La țărm, a lucrat timp de 8 ani în Forțele de Acțiune Maritimă din Cartagena: 3 ani în calitate de Șef Planificare și Proceduri (N5), 2 ani în calitate de Șef SCI (N6) și, de asemenea, responsabil al Centrului Integrat pentru Gestionarea Perifericelor din Cartagena (CIGACART), responsabil pentru asigurarea sistemelor SCI ale Comenzii și Autorităților Navale din partea de est a Spaniei și 3 ani ca Șef al Resurselor (N1, N4 și N8).

Din 2005 până în 2008 a lucrat în Comandamentul NATO al Agenției pentru Comunicare și Servicii (NCSA) de la Mons (Belgia), în cadrul Diviziei de Planuri, Proceduri și Programe. La întoarcerea în Spania a ocupat funcția de Șef Secție Securitatea Informațiilor (INFOSEC) al sectorului NCSA din Madrid până în 2010.

În 2010 a servit la Comitetul Spania-America de Nord ca expert naval.

În 2013, a lucrat în Comandamentul Componentei Maritime (MCC) din Comandamentul Central al Forțelor Navale al Statelor Unite / Forțele Maritime Combinate (USNAVCENT / CMF) din Bahrain.

În 2018 a lucrat în Comandamentul Operațional pentru Operațiunea SOPHIA din Roma (Italia).

Începând cu ianuarie 2021, a fost numit în funcția de Locțiitor al Comandantului (DCOM) a Unității de Integrare a Forțelor NATO, România.

El deține diverse decorații și premii, inclusiv plăcuța și crucea primită din partea Ordinului Militar Regal Sf. Hermenegildo, patru cruci pentru servicii meritorii ale marinei, o medalie de serviciu pentru Politică de Securitate și Apărare Comună pentru Operațiunea SOPHIA, un certificat de recunoaștere a meritelor din partea directorului NCSA, și o mențiune de onoare.

Nativ în limba spaniolă, cunoaște limba engleză la nivel avansat și limba franceză și italiană la un nivel mediu.