Despre

Sumar

NATO Force Integration Unit (NFIU) este o structură multinațională NATO pe teritoriul României. A fost înființată în anul 2015 ca răspuns al NATO la schimbările din mediul de securitate și a amenințărilor venite din est și sud. Decizia pentru inființarea acestui comandament si a altor 5 pe flancul estic al Alianței a fost luată la summitul din Țara Galilor din septembrie 2014 unde a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă (Readiness Action Plan - RAP). Planul cuprinde o serie de măsuri de apărare colectivă printre care mărirea forțelor de reacție NATO (NATO Response Force – NRF) la aproximativ 40.000 de militari. De asemena, la același summit, s-a hotărât ca în cadrul NRF să fie creată o forță de reacție rapidă (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) de aproximativ 5000 de militari capabilă să intervină în timp foarte scurt în cazul unei crize.

 

 

Misiunea

Misiunea acestui comandament este de a coordona dislocarea rapidă a forțelor NATO cu un nivel de reacție foarte ridicat (VJTF) aflate pe teritoriul României. În cooperare cu țara gazdă, România, NFIU va identifica nevoile logistice și de transport ale acestor forțe astfel încat dislocarea în regiune să se poată executa, la nevoie, în timp foarte scurt.

NFIU este o prezență permanentă a Alianței pe teritoriul României dar nu este o bază militară, scopul acestui comandament este de a asigura o legatură între forțele Alianței și România.

Inaugurarea comandamentului a avut loc la București în 2 iulie 2015 în prezența Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, și a președintelui României, Klaus Iohannis. NFIU a atins nivelul de Capabilitate Finală în iunie 2016, înaintea Summit-ului NATO de la Varșovia.

NFIU România are în compunere ofițeri, maiștrii militari și subofițeri specialiști din 12 țări contributoare: Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Portugalia, România, Statele Unite Ale Americii, Turcia, Ungaria.